Yukikos sushi

Information för föräldrar

Så, ditt barn vill gå på konvent. Vad innebär det?

Det är viktigt för oss att PeppCon är förknippat med trygghet, ansvar, positivt inflytande och en välkomnande social atmosfär. Därför har vi gärna en öppen dialog med föräldrar som vill veta mer om detta konvent, föreningen som anordnar det, vad vi står för, och om konvent-kulturen i allmänhet.

En kreativ kultur med sunda värderingar

Peppcon är barnvänligt och en trygg miljö för ungdomar. Konvent kan ofta liknas vid en stor ungdomsgård, med hundratals ungdomar, över en helg... fast ingen sprit, inga droger, inga slagsmål. Istället gäller musik, dans, spel, utställningar, föreläsningar och uppträdanden!

Konvent representerar en tillvaro av vänskap, jämlikhet, social mångfald och kreativitet. Här kretsar våra intressen och aktiviteter kring att sy färgglada kläder, teckna serier, se på animerade filmer, läsa grafiska noveller, lyssna på asiatiska pojkband, prata Japanska, lära sig göra egen sushi och virka Pokémonfigurer av garn.

Här blir det bara lite pinsamt om man försöker skryta med hur mycket man var ute och söp i helgen eller om man försöker bjuda någon på cigaretter. Det funkar bara inte. Det finns ingen anledning att bli nyfiken på sådant när man befinner sig i ett sällskap där alla redan vågar vara sig själva och det är lätt att få kontakt med nya vänner.

En neutral men engagerad ungdomsförening

Föreningen som står bakom PeppCon heter PeppKai och är ett ideellt initiativ utan religösa eller partipolitiska värderingar. PeppKai är ansluten till sveriges största ungdomsförbund Sverok, sveriges ledande studieförbund ABF, samt Ungdomens Nykterhetsförbund i Uppsala.

Här kan du läsa PeppKais Alkohol-, tobak och drogpolicy.

"Ska du verkligen gå ut så där?"

Rosa hår, färgade linser och klädsel som liknar en seriefigur är kanske konstiga saker för någon som inte är van vid sådant. Men i ett sällskap där fler än hundra andra vänner klär sig på samma vis blir det inte alls konstigt.

Hårdrockare gillar att klä sig svart, med nitar, motorcyklar och brinnande skelett. Konventare gillar att klä sig färgglatt och gulligt eller häftigt, med peruker, kattöron och handgjorda dräkter. Båda dessa grupper tycker att folk som trivs i kostymer är konstiga.

Att vara "nördig" handlar om att vara entusiastisk över något, och att vara "normal" är faktiskt ganska överskattat. Många trivs på konvent just för att de får möjlighet att vara sig själv ett par dagar, och det brukar leda till många nya vänner.

Praktiska saker

Mer information om mat, sömn, allmän trygghet och annat finner du under Frågor och Svar.

Om du vill prata med någon huvudansvarig så går det enkelt att få tag på oss via Kontaktsidan.

Vi välkomnar dig som förälder, och uppmuntrar dig gärna att följa med till PeppCon för att se hur allt går till. Inget konstigt eller märkligt försiggår (eller jo, men bara på ett positivt vis). Väl bemött!