Yukikos sushi

Konvent?

Vad är ett konvent?

Konceptet är ganska enkelt: En samling vänner anordnar en liten fest med ett speciellt tema, och bjuder in alla som är intresserade. Det ger fler personer en möjlighet att utforska detta tema, och alla har kul tillsammans.

Ett "konvent" är enligt definition "en sammankomst av människor med ett gemensamt intresse", samt "en tradition, sedvänja eller standard". I detta sammanhang är det en blandning av en mässa och en festival som pågår i flera dagar och där temat är östasiatisk populärkultur och allmän "nördkultur".

Med kultur menas alltså filmer, musik, serier, böcker, spel, mode, dans, mat, teater, samt andra konstformer, aktiviteter och traditioner. Det finns föreläsningar, utställningar, försäljning, uppträdanden, lekar, pysselrum, tävlingar och ofta även ett temacafé.

Det går att likna det med Medeltidsveckan i Visby, men istället för medeltiden som tema så är det kultur från Japan, Kina och Korea som står i centrum, sammanslaget med en massa fantasy, science-fiction, zombies, steampunk, Doctor Who, Harry Potter, My Little Pony och annat som utmärker nördig populärkultur.

Utomlands

Det finns mängder av konvent runt om i hela världen och traditionen kan dateras ända sedan innan Andra Världskriget, med The World Science Fiction Convention (Worldcon) som grundades 1939 i USA, och hålls på en ny plats varje år.

Ett av de mest välkända konventen i västvärlden idag är San Diego Comic-Con International (Comic-Con) som grundades 1970, och är nu uppe i mer än 130 000 besökare varje år. Det största är dock Comiket i Japan som grundades 1975 i det folktäta Tokyo och har nu över 590 000 besökare och hålls två gånger om året.

Sverige

UppCon var det första konventet i Sverige för Japansk populärkultur. Det började 2001 när några vänner anordnade en animébio i en liten biograf i Uppsala. Detta blev ett återkommande evenemang som växte i både besökarantal och aktiviteter under elva års tid, och hade närmare 4000 besökare år 2012, som tyvärr fick bli UppCons sista år på grund av tidsbrist inom föreningen. Det var en dyster dag i Sveriges konventhistoria, men varje slut är en början på någonting nytt.

Efter att UppCon lades ner tog det fart för Närcon som nu är Skandinaviens största konvent. Det arrangeras på Linköpings Universitet, med närmare 7000 besökare.

Idag hålls mellan 30 och 40 konvent i olika storlekar runt om i Sverige, enligt listan på konvent.se. PeppCon tog plats för första gången den 27-29 September 2013 i Uppsala, med nära 800 besökare. PeppCon är ett initiativ från en mängd drivna ungdomar med en vision om någonting stort, och viktigt. Det är hedrandet av en lång tradition och starten på en ny kulturgeneration i Uppsala. Det är ett konvent med upptäckarglädje och entusiasm i fokus, dit alla är välkomna.