Yukikos sushi

Cosplay?

Vad är cosplay?

Cosplay kommer från "costume play" och är ett kulturellt fenomen som handlar om att av olika anledningar och med olika svårighetsgrader klä upp sig som en karaktär. Detta innebär alltså att det räknas som cosplay så länga du cosplayar något som redan finns. Allt från Pixars lampa till Batman eller Sailor Moon är giltigt! Det har växt otroligt mycket de senaste åren och är något fantastiskt roligt. Det är en tradition som faktiskt kan spåras tillbaka ända till 1940-talets science-fiction mässor i USA, där det blev en kul trend för besökare att klä ut sig lite inför dessa event, vilket senare ledde till roliga maskeradtävlingar.

Termen Cosplay myntades år 1984 av den Japanska reportern Nov Takahashi, som då var och besökte WorldCon i Los Angeles. Han blev tydligen mycket fascinerad av den "kostymlek" han såg där, både på och utanför scen, med maskeradkläder och rekvisita. Med åren har konceptet cosplay utvecklats till en enormt populär hobby och konstform som blivit ett ganska centralt tema för dagens konvent, med internationella tävlingar som erbjuder flera tusen kronor i vinster.

Det är en väldigt speciell utmaning att hitta allt som krävs för en lyckad cosplay. Det kan röra sig om rätt tyger, linser eller den perfekta peruken. Ibland funkar det med vad som redan finns i garderoben, men känslan av att bli igenkänd, att få uppmärksamhet för sin fyndighet och att få beröm för sitt imponerande arbete inspirerar lätt till mer ambitiösa projekt.

Cosplay som tävling handlar åtminstone här i Sverige om arbetet bakom ens dräkter. Du kan alltså generellt inte bara köpa en dyr och häftig dräkt och tro att du vinner, eller bara förlita dig på ditt utseende för att vinna.

Har du en gång beskådat en ordentlig cosplayvisning så är det lätt att förstå nöjet med denna konstform. De mest autentiska kostymerna är helt fantastiska, med påkostade material, skickligt hantverk och till och med elektroniska komponenter som får saker att förvandla sig och lysa i mörkret!

Cosplay på PeppCon

Det kommer finnas massor av saker på temat cosplay i år. Bland annat:

 • Cosplayvisning - En chans för alla cosplayande besökare att visa upp sig utan att tävla.
 • Cosplaytävling - Tävling med priser för de mest ambitiösa kreatörerna.
 • Cosplayverkstad - Här kan man laga sin dräkt och fixa saker i sista minut. Verkstaden kommer även vara fullproppad med olika tips och genomgångar i cosplaymetoder.
 • Föreläsningar - Hur gör man? Vilka tekniker finns? Vilka material fungerar bäst? Erfarna cosplayare berättar!
 • Paneler - Träffa kända cosplayare från Sverige som delar med sig av sina liv och sin hobby.

Kategorierna man kommer kunna tävla i är:

 • Bästa cosplay - Detta motsvarar första pris och kommer delas ut till personen som sammanlagt lyckats bäst med att efterlikna sin karaktär.
 • Bästa duo/grupp - Kategori för vänner som tävlar tillsammans som ett team.
 • Bästa sömnad - Den som har sytt sin dräkt bäst och hur väl dräkten sitter på personen som bär den.
 • Bästa prop - Bästa handgjorda föremål som inte är sytt. Exempelvis en mask, ett vapen eller smycken.
 • Mest in-character - Ett pris för att agera så likt sin karaktär som möjligt på scen.
 • Bästa OC - Bästa "Original Character". Alltså en karaktär som man själv har designat.
 • Bästa smink - Smink kan vara ett hantverk lika väl som sömnad eller tillverkning av föremål.