Yukikos sushi

Frågor och svar

Här finns vanliga frågor och svar angående det mesta som berör PeppCon.

Undrar du om något som inte besvaras här? Kontakta oss så hör vi av oss inom kort.

Allmänna frågor:

Varför heter konventet PeppCon?

Namnet är en kombination av “peppad” och “convention”. Det syftar på känslan av att ivrigt se fram emot någonting, eller att vara entusiastiskt delaktig i någonting.

Vad är syftet med PeppCon?

Ambitionen med PeppCon är att bevara, utöka och främja östasiatisk populärkultur och den speciella konventkultur som skapats kring denna. Vi vill öppna upp denna värld och göra den tillgänglig för fler människor.

Vem riktar sig konventet till?

PeppCon har tre målgrupper. Den främsta är ungdomar som på olika sätt redan är bekant med den kultur som konventet har som tema och vill umgås med likasinnade. Den andra är folk som inte är lika bekanta med denna kultur men känner sig nyfikna och vill utforska den lite mer. Den tredje är företag och föreningar som vill marknadsföra sig i denna miljö.

Är PeppCon bara till för ungdomar?

Nej, inte alls! Den främsta åldersgruppen är mellan 13 och 24 år ungefär, men det finns många som är äldre också. Vi uppmuntrar starkt till att både föräldrar och äldre personer i största allmänhet kommer och besöker PeppCon!

Vår främsta agenda är ju att "främja kulturen", vilket innebär att försöka nå ut till de som aldrig har varit på konvent tidigare eller inte är särskilt bekanta med allt som PeppCon representerar. Detta är dels för att vi självklart vill sprida den fantastiska entusiasm och gemenskap som finns i konventarvärlden, men också för att en utökad målgrupp är nödvändig om dessa evenemang skall överleva i längden.

PeppCon är ett initiativ till att öppna upp denna kultur för allmänheten mer och göra den tillgänglig för fler personer. Vi välkomnar speciellt de som är nyfikna men aldrig fått ett bra tillfälle att vara med tidigare. Vi hoppas att fler vågar sig hit trots allt som kan verka lite "för nördigt och mest för ungdomar". Vi har åsikten att ingenting kan vara för nördigt och att det är obigatoriskt att bli äldre men valfritt att växa upp. ^^

Vem är huvudansvarig för PeppCon?

Det är den ideella föreningen PeppKai, som främst drivs av ungdomar i Uppsala, med syfte att sprida och främja östasiatisk populärkultur och allmän nördkultur.

Föreningen är religiöst och partipolitiskt obunden samt helt fri från droger, tobak och alkohol. Vi förespråkar även jämlikhet, social mångfald och subkulturers värde i samhället.

PeppKai är ansluten till Sveriges största ungdomsförbund Sverok, Sveriges ledande studieförbund ABF samt UNF, Sveriges främsta ungdomsorganisation som arbetar för en helnykter livsstil.

Ska man vara utklädd?

Det är inte alls nödvändigt på något vis att vara utklädd. Det är helt valfritt! Det kommer dock vara många där som är det, men det är ingen maskerad och du kommer inte att känna dig utanför ifall du besöker PeppCon precis som du är.

Det sätt man "klär ut sig" på dessa typer av konvent kallas för Cosplay, alltså Costume Play, och det speciella temat är karaktärer från filmer, serier eller spel. Eftersom PeppCon är ett konvent för östasiatisk populärkultur så är det främst karaktärer från animé, manga och TV-spel som gäller, men det är ingen strikt regel. Det finns de som cosplayar karaktärer från exempelvis Sagan om Ringen, Doctor Who, My Little Pony, Pirates of the Caribbean, och andra populära saker.

Praktiska frågor:

Finns det någon åldersgräns?
Barn under 13 år måste ha någon äldre ansvarig person med sig.
Vilka öppettider gäller?

För besökare:

  • Fredag: 16:00 - 22:00
  • Lördag: 10:00 - 22:00
  • Söndag: 10:00 - 16:00

För funkisar och övriga:

  • Fredag: 08:00 - 24:00
  • Lördag: 08:00 - 24:00
  • Söndag: 08:00 - 22:00

Sovsalarna:

  • Fredag: 18:00 - 24:00
  • Lördag: 24:00 - 24:00
  • Söndag: 24:00 - 18:00
Hur fungerar det med övernattning?

Vi har hyrt hela Fyrisskolan där vi utrymmer klassrum och gör plats för övernattning. Man tar med sig egen sovsäck och annat man behöver för övernattning. Salarna ligger på 10 minuters gångväg från konventet, hålls öppna dygnet runt. Sovsalsbiljetterna gäller för hela helgen.

Dusch finns på Fyrishov i anslutning till badet (50 kr).

Vi kommer att organisera det så att man får sova tillsammans med folk man känner. Det kommer inte att ske någon uppdelning av killar och tjejer.

Utbildad sjukvårdspersonal finns på plats.

Det är inget lyxhotell direkt, men bättre än en parkbänk och faktiskt ganska trevligt om man är tillsammans med vänner. Vi kommer även anordna lite aktiviteter vid sovsalarna, som nattbio och andra aktiviteter.

I sovsalarna finns tillgång till kiosk och frukostbuffé.

Ifall man inte trivs med sovsal så finns det gott om hotell och vandrarhem i Uppsala som man kan ta in på istället, eller kanske hyra en stuga på Fyrishov?

Vad finns det för mat?

Information om detta kommer inom kort!

Hur är det med trygghet på PeppCon?

Det finns ett utbildat sjukvårdsteam på plats om något skulle hända, och alltid andra föräldrar nära till hands.

Alla biljetter som säljs via hemsidan är personliga, så att vi får bättre koll på vilka som närvarar på PeppCon. Vi uppmanar även samtliga besökare att ange någon nära behörig i sina kontaktuppgifter på sin medlemsprofil, så att vi lätt kan få tag på rätt personer om det skulle behövas.

Alla medlemmar i PeppKai blir dessutom försäkrade genom Sveroks Olycksfallsförsäkring under konventet. Medlemskap är tillgängligt för alla och kan enkelt köpas i PeppCons nätbutik för 50 kr.

All personal har i uppgift att vara vaksamma på personer som ser ut att må dåligt eller känner sig ensamma.

Hur fungerar det med badet på PeppCon?

Inträdet till badet och utomhuspoolen kostar 60 kr om du har köpt biljett till PeppCon, annars 100 kr. Detta betalas på plats i Fyrishovs egna entré.

Hur blir man medlem i PeppKai, och vad får man för det?
PeppKai

PeppKai

PeppKai är föreningen som anordnar PeppCon, och välkomnar alla som vill bli medlemmar oavsett ålder eller bostadsort.

Som medlem blir du automatiskt försäkrad genom Sveroks Olycksfallsförsäkring, vilket gäller ifall något skulle hända under konventet.

Du får även ta del av vårt nyhetsbrev och kan bli inbjuden till fler event som PeppKai anordnar, som ibland endast gäller för "slutet sällskap" (exempelvis filmvisningar).

Du får i framtiden rabatter i vår nätbutik och på mat under konventet.

PeppKai UNF

PeppKai UNF

PeppKai UNF är PeppKais ungdomsförening för unga mellan 13 och 25, i samarbete med Ungdomsnykterhetsförbundet UNF i Uppsala. Tillsammans jobbar vi för att skapa fler evenemang och mötestillfällen för unga som inte dricker alkohol.

Samma medlemsförmåner gäller som för vanliga PeppKai.

Bli medlem

Medlemskap kostar endast 50 kr och gäller i ett år. Det kan köpas i PeppCons nätbutik.