Yukikos sushi

Cosplaytävling

Här kan du läsa mer om och anmäla dig till cosplaytävlingen.

Om du vill veta mer om vad cosplay är och dess historia så finns en liten text om det här.

Cosplaytävlingen är gratis att anmäla sig till. Det enda viktiga är att du ska föranmälas och föranmälningen ska ske senast på lördag 28 augusti.

Sketchtävling kommer att hållas i samband med cosplaytävlingen!

Om du har några frågor, skriv gärna till cosplay@peppcon.se. Var inte rädd att våga fråga! Vi försöker svara oavsett vad din fråga är.

Tävlingskategorier

Bästa cosplay

Detta motsvarar första pris och kommer delas ut till personen som sammanlagt lyckats bäst med att efterlikna sin karaktär.

Domarna tittar på dräkt, props, scenagerande, smink, peruker och allt hantverk; du kommer inte bli dömd för hur fysiskt lik du är naturligt, utan vad du har gjort för att efterlikna karaktären.

Bästa duo/grupp

Här får ni pris efter hur ni förhållit er till varandra i både dräktskapandet och hur ni agerar tillsammans på scenen.

Bästa sömnad

En kategori som handlar om den som har sytt sin dräkt bäst. Detta bedöms av hur dina sömmar och lösningar ser ut samt hur bra dräkten sitter på just dig.

Ett tips är att tänka på hur kläderna sitter på din karaktär och försöka komma så nära som möjligt när de sitter på din kropp!

Bästa prop

Priset går till den person som har den bästa cosplayaccessoaren. Allt som inte sys räknas in i denna kategori.

Mest in-character

Du kan vinna detta om du agerar så likt din karaktär som möjligt på scenen.

Ett tips för alla tävlande är att tänka över lite på förhand hur ni vill agera på scenen och vilka poser som passar er karaktär och dräkt.

Bästa OC

OC står för original character och är priset för er som har gjort en dräkt som är egendesignad.

Viktigt att notera: ni kommer inte behöva en referensbild för denna kategori även om det är kul om ni har någon. Istället får ni beskriva lite av tankarna bakom designen.

Bästa smink

Detta är en ny kategori som är för dig som gillar smink. Du kanske inte är fantastisk på att sy men desto bättre på att sminka dig? Eller du kanske kan båda?

För att vinna denna kategori är det en fördel ju svårare och mer detaljerat smink man har men vem som än sminkat sig för att likna sin karaktär kan vinna denna kategori.

Regler

Du måste ha gjort majoriteten av din cosplay själv

Vill du uppträda med en dräkt du inte har sytt själv kan du anmäla dig till Cosplayshowen/Open Stage.

Du får använda vissa basic plagg, ha en köpt prop och liknande men allt du inte tillverkat själv bedöms inte av domarna.

Det finns artiklar som man INTE måste göra själv eller modifiera. Detta gäller; skor, peruker, proteser så som alvöron, linser, underkläder och strumpor.

Det okej ifall en av er har gjort merparten av dräktarbetet om ni tävlar specifikt för grupp/duo-kategorin.

Din cosplay måste vara en specifik karaktär

Att gå in och till exempel cosplaya “en maid” fungerar alltså inte! Genderbends och modifikationer är också okej, så som t.ex “steampunkversion” bara ni ser till att motivera era ändringar!

Din cosplay måste vara ny

Man får inte tävla med en dräkt som man redan har vunnit bästa cosplay, bästa prop eller bästa sömnad med tidigare. Detta gäller tävlingar med över 20 deltagare.Du kan alltså inte bara plocka fram en gammal stordängare till dräkt du tidigare tävlat med för att vinna priset! Här ska vi väl ändå vara lite sportsliga?

Föranmäl dig, kom i tid

Man måste anmäla sig på förhand och dyka upp inom bestämd tid innan tävlingen. Ni kommer få all information om detta i tid. Vi ska försöka att se till så att det inte tar för stor tid av er konventsupplevelse i övrigt.

Inga farliga props

Inga skarpslipade eller vassa vapen. Inga fungerande skjutvapen heller så som soft airguns och liknande.

Var anständig

Din cosplay måste vara anständig. Dvs för mycket naket eller symboler som kan anses rasistiska/sexistiska är inte okej.

Även ditt uppträdande måste vara anständigt. Detta motsvarar att cosplayen ska vara anständig och man får inte säga något kränkande eller stötande. Du måste vara medveten om att det även finns en yngre publik!

Sprid peppen!
Var trevlig mot andra och framför allt; ha roligt! Cosplay är ett fantastiskt community där man lär av varandra så visa din bästa sida och se till att alla andra mår bra!

Bryts någon av dessa regler kan det leda till diskvalificering. Var ärliga mot domarna; det går oftast att se om ett plagg är köpt eller handgjort. Ha gärna progressbilder i er anmälan så att det märks tydligt vad ni gjort själva!

Anmälan

Du måste vara inloggad för att kunna anmäla dig.

Skapa konto / Logga in